Una din satisfacțiile muncii noastre la școala moto este că descoperim, printre elevii noștri, oameni care fac lucruri extraordinare. Ne-am dori să vă putem împărtăși mai des multele povești frumoase pe care le auzim. În interviul de astăzi aflăm de la Ovidiu Mihăilescu rolul unui inginer de motorsport în cadrul unei echipe de curse și legătura directă pe care o are cu performanța piloților.
Cu ce te ocupi mai exact Ovidiu?
Activitatea pe care o desfășor implică o combinație de servicii, în principal inginerie de cursă, de telemetrie și de performanță. În 2022 am fondat Fuelled Engineering din dorința de a îmbina afinitatea pentru inginerie și pasiunea pentru motorsport, în special pentru curse de mașini și, mai nou, de motociclete.
Inginerul este esențial pentru un pilot, sau un accesoriu pentru o echipă cu buget mare?
Importanța de a avea un inginer în echipa ta dacă ești pilot moto sau auto depinde foarte tare de doi factori: nivelul campionatului și ambiția de a te îmbunătăți. Nivelul campionatului este un aspect important deoarece cu cât miza este mai mare și competiția mai aprigă, vei dori să folosești orice resursă existentă pentru a te propulsa mai sus în clasament. Un inginer bun poate face diferența între locul 1 și locul 2, în special când vorbim despre piloți experimentați, cu un nivel de performanță ridicat, între care diferențele de timpi se rezumă la zecimi sau sutimi de secundă.
Cu toate acestea însă, cea mai importantă este ambiția de a îți îmbunătăți constant timpii pe circuit. Să lucrezi cu un inginer nu te face automat cel mai rapid, în schimb îți oferă posibilitatea de a auzi o părere obiectivă și avizată despre care sunt limitările vehiculului și ce poți face tu mai bine, ca mai apoi să pui în practică pe circuit. De asemenea, te scapă de ghicitul modificărilor de configurație care pot fi foarte derutante.
Elementele esențiale, fără de care nu poți concura, sunt: motocicleta, echipamentul și nevoia de adrenalină. Cu toate acestea, ca în orice domeniu în care vorbim de performanță și competitivitate, ai nevoie de experți, de opinii avizate care să te ajute să excelezi. Talentul, efortul depus și dorința de dezvoltare a unui pilot sunt baza de la care pornim, la care adăugam tot efortul și susținerea echipei, fie că vorbim de ingineri, mecanici, personal trainer-i și așa mai departe. Fiecare are rolul lui și poate face diferența.
În motorsportul românesc acest tip de activitate nu este atât de populară precum în campionatele internaționale, însă acest lucru începe să se schimbe! Bugetul este, bineînțeles, un factor important, dar nu este obligatoriu ca doar echipele mari să dispună de un inginer.
Ce presupune ingineria de cursă, cea de telemetrie și cea de performanță?
Ingineria de cursă este, poate, cea mai vizibilă dintre cele trei în cursele de motorsport televizate, de tipul Formula 1 sau World Endurance Championship (WEC). Mesajele radio pe care le transmit piloții în timpul cursei, unele dintre ele și difuzate, sunt către inginerii de cursă, și vice versa. Inginerul de cursă este punctul principal de comunicare între echipă și pilot pe parcursul sesiunilor pe circuit, cu privire la strategia abordată, eventualele modificări ale setărilor mașinii, posibile penalizări, schimbări de vreme etc. Dacă vorbim despre o echipă mare, inginerul de cursă primește de obicei cele mai importante informații de la departamentele de strategie și performanță, iar apoi încearcă să ia cele mai bune decizii bazate pe aceste informații. La echipele mai mici, inginerul de cursă poate fi în același timp toate departamentele de mai sus.
Vehiculele de curse, fie că vorbim despre mașini sau motociclete, au la bord un aparat ce stochează datele înregistrate de senzorii vehiculului (data-logger). În funcție de bugetul echipei și nivelul campionatului, aici putem vorbi de orice - de la un simplu GPS până la ansambluri de mii de senzori. Acești senzori înregistrează, după caz, date vitale despre funcționarea vehiculului (de exemplu presiuni, temperaturi, erori ale calculatorului), date despre activitatea pilotului (cursa pedalelor, unghiul de bracaj, schimbarea treptelor) cât și date despre comportamentul dinamic al vehiculului (accelerații, unghiuri de înclinare, comprimarea sau destinderea amortizoarelor). Toate aceste date au rolul de a oferi cât mai multe informații despre ce se întâmplă cu vehiculul pe circuit și de ce.
Aici intervine inginerul de telemetrie, care interpretează aceste date pentru a se asigura că vehiculul funcționează în parametri, pentru a diagnostica eventuale probleme, dar și pentru a vedea unde este nevoie de îmbunătățiri la stilul de pilotaj și la configurația vehiculului, cu scopul de a obține timpi mai buni pe circuit.
Am menționat configurația vehiculului - de aici începe domeniul de activitate al inginerului de performanță. Acesta interpretează raportul inginerului de telemetrie cu privire la performanța vehiculului și propune o serie de schimbări mecanice, geometrice sau electrice pentru a încerca să combată comportamentul nedorit al acestuia. Să zicem că mașina supravirează la ieșirea din viraje lente, sau suspensia față a unei motociclete oscilează la intrarea în viraj. O soluție ar fi sa reglăm amortizoarele sau să schimbăm arcurile, în funcție de situația concretă, dar lista de modificări posibile este lungă.
Esențial este să avem în vedere că orice configurație este un compromis, iar orice modificare are avantaje pe de o parte, și dezavantaje pe de altă parte. Spre exemplu, o suspensie moale oferă mai multă aderență, însă determină vehiculul să nu răspundă la fel de rapid la comenzile pilotului. Responsabilitatea inginerului este să găsească cea mai buna configurație, în funcție de tipul de vehicul, stilul de pilotaj, circuit și condițiile meteo, în limita regulamentului competiției.
Ce calificări ai în acest domeniu de nișă?
Am absolvit programul de Tehnologia Autovehiculelor din cadrul Facultății de Inginerie Electrică, la Universitatea Tehnică din Eindhoven, Olanda, și apoi Masteratul în Mecatronică Avansată și Inginerie pentru Motorsport la Universitatea Cranfield din Marea Britanie.
În timpul masteratului am obținut un internship în Formula 4 UK la echipa JHR Developments, ce avea să câștige în clasamentul piloților din acel sezon. Acolo am lucrat cu 4 piloți foarte talentați, 3 dintre aceștia avansând în Formula 3 în sezoanele 2023 și 2024, iar cel de-al patrulea pilot în WSeries și ulterior F1 Academy.
Din 2022 până în prezent am lucrat cu 15 piloți în mai mult de 25 de etape de cursă, în campionate precum Ligier European Series, Radical Romanian Cup, Radical Nevada Cup și bineînțeles MotoRC, câștigând și clasamente ale piloților dar și ale echipelor. Astfel, pe lângă circuitele autohtone, am avut ocazia să vizitez și circuite de talie mondială precum Spa-Francorchamps, LeMans și Monza.
Cum te-ai hotărât să intri în lumea moto?
În 2023 am participat la MotoRC ca inginer alături de echipa Romlab, colaborând cu cei 2 piloți ai săi de la clasa S1000, Milen Georgiev și Radu Ene, care au terminat campionatul pe pozițiile 2, respectiv 4 în clasament. A fost o experiență inedită, fiind primul contact de aproape cu motocicletele, care mi-a și stârnit pasiunea pentru „fiarele” pe două roți.
Patru etape mai târziu, m-am urcat pe una dintre motocicletele Yamaha R1, în boxă, pentru a-i comprima suspensia, moment în care m-am hotărât că vreau și eu să experimentez senzația. Am început apoi școala de categoria A la HeyMoto, în urma recomandărilor unor piloți și prieteni. Fast-Forward câteva luni mai târziu, am terminat școala și am cumpărat un Suzuki SV650 din 2024 ...da, am o slăbiciune pentru sunetul motorului cu 2 cilindri în V 😆
Text: Ovidiu Mihăilescu - Fuelled Engineering
Foto: Mihnea Tatu