HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Apr 25, 2024

HORIA: maturizarea eroului, renașterea filmului românesc

 
Cuvinte grele aruncate aici de noi, bloggeri moto, într-o cronică de film artistic, dar în epoca liberei exprimări, totale, și a lipsei de răspundere, să ziceți mersi că nu comentăm și tenis.


Filmul tinerei regizoare și scenariste Ana-Maria Comănescu, ne-a surprins și încântat la Premiera de la Cinema MȚR, cu o poveste de maturizare sub pretextul unei călătorii cu motocicleta, făcută pe fundalul unei contemporaneități recognoscibile ca imagine și limbaj.

 

De ce ne-a surprins? Nu este o poveste de maturizare pe ritmuri de road-movie american, în care personajul principal bifează toate etapele inițierii și „explodează” într-un happy-end. Nu se bazează pe o formulă de basm, din contră, scenariul transmite verosimilitate. Maturizarea lui Horia este treptat brutală, stângace și incompletă. E ca un duș cu apă ...reală.


Ce ne-a încântat? Peisajul autohton monumental, adaptat de regizoare, ca și culoare/intensitate, evoluției poveștii. Jocul actorilor, între care, succint, îl recunoaștem pe Țeca Vladimir ca „drept ales” să reprezinte personajul principal, dar și pe consacrata Daniela Nane, capabilă să construiască un personaj secundar cu o singură privire senzuală. 
Rock-ul românesc, Mondial, Semnal M și Timpuri Noi, ce încadrează momente cheie din călătoria inițiatică a lui Horia. Secvența de pe Transalpina, cu băiatul, Mobra și Timpuri Noi? Wow, ar trebui s-o vedeți într-un IMAX, nu doar la cinema! Soundtrack-ul ar merita un vinil!


De ce ne-am aruncat la „renașterea” din titlu? Pentru că „Horia” este printre primele filme românești care nu își trag seva subiectului din negura comunismului, din mizeria morală a unei epoci deja demolate. „Horia” nu ne „vorbește” de lost generation ci mai degrabă de beat generation. E despre un nou început, imperfect, ceea ce îi dorim și cinematografiei românești. Ca să poată merge mai departe pe calea dezvoltării personale, fără a rămâne în pană de combustibil, astfel de producții au însă nevoie de susținerea publicului. Mergeți cu cineva și vedeți Horia la Cinema. Nu veți „salva lumea” dar veți începe!


Foto: Horia - filmul
Text: Alex Cercel