HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Mar 2, 2022

Viziera cu Pinlock nu se aburește niciodată! Doar când...

 
Dacă e să ne luăm după cum sună, cuvântul Pinlock nu face parte din fondul vechi de cuvinte al limbii române. Nici ăsta.
Totuși ce este, cum se folosește și, ca să nu fiți complet dezamăgiți, când se aburește?


Ce este?
Pinlock-ul este o folie rigidă de plastic ce se montează pe interiorul vizierei căștii cu ajutorul unei garnituri de silicon și a două nituri de plastic. Termenul englezesc de Pin (bold) se referă la cele două nituri, iar cel de lock (închidere, fixare) la faptul că folia nu se mișcă în timpul mersului sau al utilizării vizierei.

Acum, că am rezolvat acest mister etimologic, să vedem care este avantajul Pinlock-ului: împiedică aburirea interiorului vizierei în condiții de temperatură scăzută afară. Interiorul căștii nu are suficiente aerisiri pentru a elibera rapid căldura provocată de respirație și atunci aburul începe să urce din zona nasului spre frunte, blocând aproape complet vizibilitatea conducătorului.

A merge cu viziera deschisă pe frig sau pe ploaie este foarte neplăcut și nesănătos, așa că cei de la Pinlock au venit în întâmpinarea noastră cu soluția aceasta de tip „termopan”: viziera și folia captează între ele, cu ajutorul garniturii de silicon, o cantitate de aer ce își menține temperatura aproximativ constantă și împiedică aburirea.

Când se aburește?
În ciuda garanțiilor că „n-are cum” și „niciodată”, se mai întâmplă totuși să se aburească viziera cu tot cu Pinlock. Acest lucru se întâmplă mai ales în condiții de umiditate crescută în atmosferă și la temperaturi exterioare de 5-20 de grade Celsius. Aburirea 
începe din lateral de lângă ochi sau din dreptul nasului dar, foarte important, nu se extinde pe toată viziera și îți permite să vezi în continuare pe unde mergi, în proporție de cel puțin 80%!
În concluzie: viziera se aburește când plouă și e cald (20 de grade), când e lapoviță dar nu e ger (4-5 grade), mai mult în oraș decât la drum lung și, de asemenea, mai probabil se aburesc vizierele foarte curbate, ale căștilor adventure.


Mai merită?
Da, Pinlock își merită investiția. Se aburește rar, și chiar când acest lucru se întâmplă, păstrează circa 80% din câmpul vizual al motociclistului. Nu e perfect, asta voiam să vă spunem dar, în același timp, ceva mai bun nu există.
Deci, dacă puteți, Pinlock!



Foto: Pinlock
Text: Alex Cercel