HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Mar 30, 2021

Full, Flip sau Open?

 
Am auzit de atâtea ori întrebarea 
„Ce fel de cască să-mi iau?” încât credem că este nevoie să explicăm în scris avantajele și dezavantajele principalelor tipuri de căști. Nu avem pretenția că vom oferi un răspuns exhaustiv și nici așteptarea că nu vom mai auzi din nou această întrebare. Dacă ar fi să explicăm repede titlul articolului „Full/ Flip/ Open” am putea spune „Protejat/ Versatil/ Expus”, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple...

Să începem cu începutul și nu cu ordinea din titlu: casca Open Face este cel mai vechi model și a apărut în anii '20 ai secolului omonim, odată cu primele curse moto. Inițial acoperea doar partea superioară a capului, iar în anii '50 a fost „îmbunătățită” pentru a acoperi și obrajii, sub influența, se pare, a designului căștilor de aviație militare. Este într-adevăr casca cu cea mai scăzută protecție oferită în prezent, pentru că lasă bărbia expusă, o zonă cu șanse mari de vătămare în caz de impact. Totuși aceste căști nu sunt întotdeauna cele mai ieftine - modelele americane Bell sau cele britanice Davida sunt construite cu materiale premium și au prețuri pe măsură. Avantajele unei căști Open Face se văd mai ales în timpul condusului zilnic în oraș: ventilație foarte bună, greutate redusă, zâmbet la vedere și ușurința comunicării cu alte persoane când o purtăm pe cap. Putem cere și îndrumări când ne rătăcim prin nu știu ce localitate și nu mai avem baterie la telefon, ne vedem, ne auzim unul cu altul, e o cască ...umană ce mai. Când nu conducem o putem purta ușor pe mână, lega de rucsac sau de cadrul motocicletei. 

Casca Full Face a apărut prin anii '60, iar prin anii '80 a primit și viziera mobilă. Este casca cea mai comună și care oferă cea mai bună protecție. Acoperă toată fața, are o formă aerodinamică și ferește de intemperii - ploaie, vânt, grindină, furtună de nisip, nor vulcanic. De la ieftin la scump se poate spune totuși despre fiecare model că este voluminos și slab ventilat. E adevărat că majoritatea căștilor au cel puțin trei aerisiri, dar numai pe căldurile cele mari veți afla cât sunt de eficiente. De asemenea, la terasă, când beți o apă plată, vă mai trebuie un scaun și pentru doamna cască. Cele mai populare mărci sunt Arai, Shoei, AGV, HJC, etc.

Casca Flip-Up este cea mai recentă apariție, datând de la începutul secolului 21. A apărut ca soluție intermediară între Open și Full Face fiind inițial populară în mediul urban și urcând apoi în zona de lux a pieței de touring. Un alt segment de piață pentru acest model îl formează motocicliștii de la Poliția Rutieră - au nevoie să vă privească în ochi și să vă vorbească fără a-și da casca jos.
Bărbia căștii se ridică pe creștet la majoritatea modelelor de căști modulare, precum Schuberth, sau chiar se poate poziționa la ceafă, soluție găsită de cei de la Shark. În general sunt mai grele, și asta se simte la drum lung, mai voluminoase și au părți mobile care se pot uza. O marcă premium este de țintit în cazul în care doriți un astfel de model.


Ar mai fi de menționat două tipuri: Cross și Adventure. Căștile de motocross au cozoroc, bărbie mai depărtată de profilul feței și se poartă cu ochelari. Plus - flux mare de oxigen la efort; minus - nisip în dinți. Strămoșul acestui model este casca Open Face. O'Neal ar fi o variantă.



Din casca de Cross a evoluat modelul Adventure, destinat călătoriilor on și off-road. Acesta are un cozoroc mai scurt, bărbie mai apropiată de profilul feței (dar mai depărtată decât la căștile Full Face) și este dotat cu vizieră. Plusuri - ventilație mai bună decât a căștilor Full Face, protecție la intemperii; minusuri - greutate mai mare, vizieră foarte curbată, care poate distorsiona imaginea în condiții de luminozitate redusă. Klim sunt considerate premium.

Oricât de frugal ar părea acest articol nu avem un răspuns mai scurt la întrebarea voastră. Luați acest link ca pe un prim criteriu de căutare, în loc de „culoare”.