HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Apr 10, 2023

EXCLUSIV: Kulturide, primul film moto adventure românesc

 
Kulturide East Adventure: 
O poveste despre călătorie, prietenie și motociclete”, primul film românesc al genului adventure motorcycling, va avea premiera miercuri, 19 aprilie, ora 19:30 la Cinema Muzeul Țăranului Român din București. Denisa Andronache, motociclistă protagonistă și regizor al filmului, a avut amabilitatea de a ne oferi acest teaser exclusiv!



Cum ați pornit acest proiect cinematografic?

În 2017 ne-am adunat 5 prieteni și am pus la cale o călătorie prin Asia Centrală și de Est, și prin Orientul Mijlociu. Cel care ne-a unit, practic, în această formulă cu Alexandru Olaru, Tudor Calnegru, Codruț Constantin și cu mine, a fost Radu Constantin. Radu a realizat mai multe ture sub numele Kulturide, care implicau călătorii cu motocicleta dar și cunoașterea oamenilor, a culturii și tradițiilor locurilor, iar de aici proiectul nostru a primit numele de Kulturide East Adventure.
Am călătorit 5 luni, timp în care am străbătut Ucraina, Rusia, am ajuns pe meleagurile Mongoliei, în Kazakhstan, în munții Kyrgyzstanului și Tajikistanului, în Uzbekistan, Georgia, Armenia și în Iran.


Ce prezintă filmul?
E povestea noastră de călătorie, viziunea noastră despre lumea largă și minunată care merită văzută cu proprii ochi. Filmul mai este și despre prietenia dintre noi, care se tot transformă pe parcurs - pentru că nu e ușor să petreci 24 de ore pe zi împreună, timp de 5 luni - dar și despre prieteniile pe care le-am legat pe drum în doar câteva ore sau în câteva zile. Și - cum altfel? - mai este și despre pasiunea noastră pentru motociclete, pentru drumurile și cărările nebătute care au făcut deliciul acestei călătorii.



Filmul are un mesaj anume?
O călătorie atât de mare ca timp, distanță și mai ales ca semnificație, nu poate fi liniară.
Am descoperit că pe parcurs am trecut prin mai multe etape, stări, care, întâmplător, s-au nimerit a fi 10. Le-am numit cele 10 chipuri ale călătoriei noastre. Experiența călătoriei depinde de angoasele, de așteptările personale, de energia prietenilor, de unghiul din care privești... Ne-am ferit să tragem prea multe concluzii în acest film dar, probabil că montajul și muzica vă vor purta într-o anumită direcție 😄 Cred că mesajul filmului va fi „în ochii privitorului”... 



Totuși ne dorim ca filmul să transmită spectatorilor încredere, dorință de a cutreiera lumea și deschidere față de tot ceea ce vor descoperi pe drum, despre ei înșiși și despre lume.



Care au fost etapele realizării acestui film?
 
În primul rând a fost etapa de filmare din timpul călătoriei: Radu, Alex și Tudor au avut pe rând Go-Pro-ul, Tudor a făcut fotografii și a filmat cu aparatul foto, iar eu am ținut camera principală. Apoi Tudor a obținut sprijinul câtorva trupe românești - cărora le mulțumim negreșit! - pentru coloana sonoră a filmului. Prietenul nostru Bogdan Dănăilescu ne-a ajutat cu ilustrații foarte faine, eu m-am ocupat de regie și montaj, iar Ioan Filip ne-a îmbunătățit considerabil sunetul.

E un proiect pe care l-am realizat împreună, ca grup, pentru că niciunul dintre noi nu ar fi pornit atunci la drum singur, nici măcar Codruț 😄 
Dacă nu porneam împreună nu am fi reușit să facem niciun film. 
Nici unii fără ceilalți nu am fi putut, dar nici fără susținerea familiilor noastre și a prietenilor, sau fără ajutorul celor care ne-au dat curaj când am pornit la drum: Motodynamics, importatorul Yamaha în România, Rukka, Enduristan, Augsburg International, Canon, Skela și mulți alții.

 

Text și Foto: Denisa Andronache, Kulturide
Redactor: Alex Cercel