GEORGIA 2024, ALEX CERCEL

Mar 13, 2024

Opinie: Legea 125B ce nu-i bine și de ce nu vine?

 
„E un pamflet și trebuie tratat ca atare”, „e pe surse” etc. ...dar, dacă tot n-aveți ce face la birou și noi nu avem mai multe informații decât aveți voi despre „când se-aprobă legea aia”,
de ce să nu ne petrecem timpul practicând sportul național: aruncatul cu opinia. V-ați pregătit mănușa de baseball?


De ce nu vine? 👀
Hai să-ncepem cu asta, că sigur vă stă pe limbă întrebarea. Din câte am auzit noi „pe surse”, pe unde s-a discutat legea, în tot felul de întruniri și „grupuri de dialog social”, diverși reprezentanți ai instituțiilor ce au legătură cu transportul și diverși auto-intitulați „conducători defensivi” au strâmbat din nas pentru că „înmulțirea accidentelor”. Până la locatarul numărul unu al țării nu a fost, se pare, cale lungă, pentru că legea a fost trimisă înapoi de două ori, ultima dată în ianuarie 2024.


Ce nu-i bine? 👎
Nu e clar cum se aplică. Trebuie să faci un număr de ore în poligon și să primești o adeverință. Ce faci cu adeverința? O ții în folie să nu se ude, că poate te oprește cineva? De ce nu ți se trece în permis o nouă categorie: A1 pentru 125cc, dacă tot... „o țară ca afară”?
Credem că adeverințele, destul de repede, vor avea o piață neagră: anumite persoane vor plăti mai puțin ca să le primească, fără să treacă prin poligon. Mai ține minte cineva cum se obținea adeverința de test de legislație înainte de 2013, când se putea conduce scuter de 50cc doar cu această hârtie?

Permisiunea de a conduce scuter de 125cc fără examen este o falsă urgență. Este un pur pretext al concitadinilor noștri care nu se lasă dați jos din mașini. Deși traficul este o problemă, actuala permisiune de a conduce cu B-ul scutere și motociclete de 50cc, sau scutere cu trei roți, de 300-500cc, nu a creat foarte mulți adepți ai vieții moto... De ce numai un scuter de 125cc ne-ar putea salva?


Ce îi bine? 👍
Am lăsat aceste argumente la urmă, pentru că partea bună nu interesează pe nimeni, numai titlurile tabloide.
Credem că, în ciuda îngrijorării „rezonabililor”, accidentele vor exista, dar Legea 125B nu va crea un genocid. Altele sunt cauzele pentru care România a fost anual lider la accidente mortale în UE timp de 16 ani. Nu scuterele.

Dacă această lege a beneficiat de publicitate și a creat așteptări din partea publicului, credem că va fi eficientă în a pune mai mulți șoferi în șa și că va contribui totuși la descongestionarea urbană.

De asemenea, credem că va avea un efect pozitiv asupra pieței moto. Va susține vânzările de scutere și, pe termen mediu, va ajuta și segmentul moto! Ar putea duce la o creștere spectaculoasă a pieței românești.


Foto: HeyMoto
Text: Alex Cercel

Mar 1, 2024

Radu, Kulturide: o călătorie de la reparații la restaurări


Îl cunoașteți pe Radu Constantin, cel mai probabil, datorită mediatizatei călătorii prin Asia Centrală, făcută împreună cu alți 4 prieteni în 2017, și a filmului omonim lansat în 2023: Kulturide East Adventure. De atunci Radu a mai făcut o călătorie lungă, Kulturide 2: Iran & Pakistan, împreună cu partenera sa Denisa Andronache, dar nu despre aceasta ne-am hotărât să-l intervievăm, ci despre viața sa printre motociclete.


În primul rând, cum a început Kulturide?
A început de la ideea de a organiza ture pe motocicletă în România (prin Apuseni, Delta Dunării și litoral, dar în special prin zona de munte) pentru străini. Voiam să facem plimbări prin locuri frumoase, cât mai mult off-road, și să îmbinăm mersul pe motocicletă cu partea de cultură locală. Ideea a apărut în 2012. Când am plecat spre Mongolia în 2017 am extins cumva denumirea și am botezat aventura noastră Kulturide East Adventure.


Urmează o nouă călătorie, Kulturide 3?
Momentan nu, mai și muncim :))
Cu ce te ocupi acum?
Fac service pentru motociclete din 2011, iar acum mă ocup cu restaurări de motociclete clasice, în garajul meu din Munteni-Buzău. E ocupația mea full-time... chiar mi-ar mai trebui încă un full-time ca să dovedesc câte am de făcut :)) Am început cu socialistele, care au fost foarte multe la noi, MZ, Simson din DDR, Mobra, Carpați din RSR, și apoi am trecut la Yamaha, Honda, BSA etc.


Ce ne poți spune despre cele românești?
IMS 57 a fost o încercare de a realiza la uzina din Câmpulung o motocicletă autohtonă inspirată de Norton 350. După un lot de 11 motociclete s-a luat însă decizia de a opri producția. Din câte știu mai există o astfel de motocicletă în Germania.

Carpați a fost construită după Simson SR1 de 50cc, fiind îmbunătățită prin mărirea capacității la 70cc și eliminarea pornirii cu pedalele.

Binecunoscuta Mobra a fost produsă la Zărnești după un Zündapp de 50cc. Începând cu '83-'84, Mobra Hoinar a devenit un proiect 100 % românesc, fiind îmbunătățită pe baza modificărilor făcute de inginerul László Ferenczi din Oradea, care pregătea Mobra pentru curse locale.
Hoinarul s-a produs până prin 2001!


Ce restaurări ți-au trecut prin mână?

Simson AWO Sport de 250cc, un monocilindru în 4 timpi, inedit pentru anii '60. În România are în continuare un statut aparte. Era o motocicletă rafinată și destul de scumpă, pe care nu și-o permiteau foarte mulți.

BSA M41 din 1952, care a avut nevoie mai mult de reglaje și cosmetizare, decât de o restaurare.

Norton Commando de 750cc din 1972, un model foarte popular la nivel mondial. E chiar preferatul lui Keanu Reeves, cu care merge zilnic, deși se pornește extrem de greu la pedală.


Honda CB250 G5 din 1974, cu o poveste interesantă: a fost adusă de un domn care a lucrat în Elveția în perioada comunistă și care s-a întors în România după '89.

Acum restaurez motocicleta lui
Mihai Barbu, celebrul BMW F650 Dakar cu care a fost în Mongolia în 2009.

Pentru mine restaurare înseamnă să iau la mână tot, până la ultimul șurub, să văd ce se poate repara, ce trebuie înlocuit... Dacă motocicleta se prezintă ca o bază de restaurare bună, vopseaua originală trebuie păstrată, pentru că este foarte valoroasă. Piesele originale sunt destul de complicat de găsit, însă unii producători mari încă livrează repere pentru modelele din anii '70.


La noi piața este la început, oamenii abia au descoperit motocicletele clasice, old-timer, vintage, cultura moto de atunci, și nu concep încă resursele necesare unei restaurări reușite... 


Când a început povestea ta cu motocicletele?
Cred că a pornit de la taică-miu, care e și el pasionat de motociclete și de tot fenomenul moto. El nu m-a forțat în niciun fel dar a avut multe motociclete iar eu, văzându-le acolo mereu...
Prima lui motocicletă a fost un Carpați, cumpărat de tatăl său când avea 16 ani, de-atunci a început totul pentru el. Eu am fost în Mongolia cu motocicleta tatălui meu, o Yamaha Ténéré din '88, pe care a cumpărat-o în '93, când eu aveam 8 ani. Nu știu dacă era singura din țară la momentul respectiv dar, când tata o parca pe bulevardul Ștefan cel Mare, se opreau tramvaiele, se aduna lumea în jurul ei... A fost în familie de atunci și o avem și acum în stare de funcționare.


Text și Foto: Radu Constantin
Interviu realizat de Alex Cercel