Accesibil pentru noi, românii. În condițiile în care prețurile pensiunilor locale par din ce în ce mai puțin rezonabile, în Georgia veți găsi cazare și mic dejun cu 150 lei în cea mai populară stațiune montană și cu 250 într-unul dintre cele mai cunoscute orașe. Benzina e 5 lei litrul, peisajul montan e spectaculos, țara-i relativ aproape.
Într-un cuvânt: accesibilitate!
Am tras concluzia aceasta după doar o săptămână petrecută acolo, în august 2024. Vă invit să stați de cel puțin trei ori mai mult, pentru a reuși nu doar să bifați câteva locații, ci și să vă „diluați” un pic în atmosfera locală.
Au printre cele mai bune vinuri din lume și, probabil printre cele mai vechi (s-au găsit dovezi arheologice privind cultivarea viței de vie de acum 8.000 de ani). Mesele lor sunt foarte bogate, o combinație de diversitate vegetală bizantino-orientală, ninsă cu calorii din zona montană: găluști cu carne piperată, plăcinte și alte mâncăruri cu brânză topită, rulouri de vinete coapte cu nucă, salate simple presărate cu sare de Svaneti, toate incredibil de gustoase!
Cina georgiană este chintesența legendarei abundențe de resurse a Caucazului.
Puteți bifa, cum am făcut și eu în al meu „raliu” insuficient: Ushguli, cea mai cunoscută localitate montană cu turnuri de piatră (și al său Café Murkvam), Kutaisi, capitala legendarului Regat al Lânii de Aur, Kakheti regiunea estică a celor mai mari crame și plantații de viță de vie, Omalo, una dintre cele mai izolate comune, accesibilă doar vara prin trecătoarea Abano (2.826 m altitudine) și Tbilisi unde, pe lângă centrul vechi, băile antice și blocurile epocii de glorie, puteți găsi unul dintre cele mai artistice baruri moto din lume: SuperTramp.
Sau presărați siestă în „raliu” și obțineți alt meniu.
Text și Foto: Alex Cercel