HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Apr 28, 2022

Programul prima cască

 
Stați liniștiți nu vorbim de vreun program guvernamental cu fonduri europene, nici despre vouchere oferite de primăria capitalei pentru achiziționarea de căști. Inițiem o serie de răspunsuri la întrebările cele mai comune de tipul: „Ce [...] să-mi iau?” Astăzi vorbim despre cască, iar în articolele următoare despre motocicletă, geacă, mănuși, ghete și pantaloni.

Booooon, având în vedere că ați citit articolul nostru despre tipurile de căști cu plusurile și minusurile lor (dar nu l-ați citit, așa că citiți-l aici: „Full, Flip sau Open?”), vă recomandăm ca prima cască achiziționată să fie una full-face la un buget minim de 500 de lei, sau mediu de circa 1.000 de lei. Buget mare, „pentru că e capul meu”, ar fi cam de 3.000 de lei, dar atunci nu vă mai plângeți că e școala scumpă 😛


De ce full-face?
Oferă cel mai mare grad de protecție, într-o construcție simplă și solidă, în care singura parte mobilă este viziera. În ce privește prinderea sub bărbie, o recomandăm pe cea cu inele („D-rings”) tot pentru că este „simplă și solidă”, față de cureaua din plastic, care este într-adevăr mai rapidă, dar ai cărei dinți de plastic se uzează în timp.

Dezavantaje
Toate căștile au și-și. Dacă ar fi să găsim un minus căștilor full-face ar fi că au o aerisire slabă, cu toate cele trei port-uri care se găsesc de obicei pe ele. Sunt bune primăvara-toamna și-s „rele” vara, când e cald...

Ce mărci
Eram sigur că o să ajungem și aici, să facem reclamă deși nu vrem. Fără a da o listă exhaustivă, putem numi câteva mărci în ordinea crescătoare a prețurilor: Biltwell, Lazer, Scorpion, Nolan, MT, HJC, AGV, ICON, Bell, Schuberth, Shoei și Arai.

De unde diferențele de preț?
Materialele care compun căștile sunt în general aceleași: polistiren, fibră de sticlă, poliester și, pe ici pe colo, carbon sau chiar piele. Diferențele pot veni de la: calitatea componentelor, calitatea asamblării, gradul de antifonare, aerisire, aerodinamicitate, rigiditate. De exemplu, căștile pentru curse sunt mai fixe atunci când sunt purtate, mai zgomotoase, mai aerodinamice și mai scumpe. Dar dacă nici n-ai început școala și ai ieșit din magazin cu o asemenea cască trebuie să îți amintim de vorba aceea: „Nu întreba frizerul dacă e necesar sau nu să te tunzi.”


Foto: Bell Helmets
Text: Alex Cercel