HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Apr 19, 2022

Cărți moto românești, pe care greu le mai găsești (III): „285 de zile în căutarea verii”

 

După celebra „Vând kilometri” a lui Mihai Barbu, și interesanta „Care este povestea ta?” a lui Silviu Florea, episodul 3 al acestui serial, inițiat de Titi Fătu, ne pune pe masă:
„285 de zile în căutarea verii”, scrisă de Alexandru Maruseac. Este prima carte în care vorbim despre o călătorie moto făcută în cuplu.



Ce călătorie au făcut cei doi?
Alex și Andreea s-au gândit să-și petreacă vara într-un mod inedit: să traverseze pe motocicletă cele două Americi, de la nord la sud. Au renunțat temporar la job-uri, au încălecat pe-o șa și s-au dus la Montreal. După o urcare spre Alaska au îndreptat motocicleta spre cel mai sudic oraș al lumii, Ushuaia. Au ajuns și mai departe, e adevărat că fără motor, au pus piciorul chiar în Antarctica!
A fost o călătorie lungă și palpitantă, cu mici incidente prin America Latină dar, din fericire, fără alte probleme în afară de frig. Ceea ce au considerat ei a fi cele mai călduroase luni ale sezonului moto s-au dovedit a fi... inspirația pentru titlul cărții.


Pe ce motocicletă au mers?
Au călătorit împreună pe un Suzuki V Strom de 650cc, botezat Gunnar, după numele gâștei ghid din povestea lui Nils Holgersson.


Ce a fost deosebit la această călătorie?
Din câte știu parcurgerea celebrei rute Panamericane a fost făcută de ei în premieră românească, dar călătoria lor a fost în primul rând despre oameni și abia apoi despre locuri. Barierele lingvistice nu au fost o problemă când cineva a vrut să ajute, iar asta au descoperit și ei în Americi, în special în regiunile vorbitoare de spaniolă. Întâlnirile cu diverse personaje sunt povestite cu mult umor. 


Cât de greu e de obținut?
Cartea a fost publicată într-o singură ediție și a fost foarte greu de găsit după epuizarea stocului. Eu am avut norocul să o primesc de la un alt motociclist care o avea în biblioteca personală.

Text și Foto: Titi Fătu
Redactor: Alex Cercel