FUELLED PERFORMANCE ENGINEERING SOLUTIONS - ROMANIA

Apr 7, 2022

„Cât durează până iau permisul?”

 
Dacă îți permiți o motocicletă nouă din primul showroom vizitat, sau dacă vrei să pleci în vacanță într-o țară în care poți închiria scutere și motorete, atunci te înțelegem.
Dacă nu, atunci de unde graba? Oricât de presat ai fi cu rezolvarea rapidă a formalităților, „
festina lente”, cum spuneau latinii, că oricum durează... Două luni ar fi răspunsul rapid, iar cel lung în cele ce urmează:



Școala durează
minimum 30 de zile din momentul în care te-ai înscris. Pentru înscriere trebuie să aduci toate actele în aceeași zi: cazier, copie carte de identitate și permis (dacă e cazul), fișă medicală și aviz psihologic.
Asta nu înseamnă că toți elevii termină școala într-o lună. De ce nu? Pentru că: vin rar la ore, vor să vină mai des dar e aglomerat, lucrează în străinătate și fac școala în țară, lucrează în timpul săptămânii și nu pot veni decât în weekend, învață greu și le trebuie ore suplimentare etc.
„Până când pot să mă întind cu școala?” Cele 26 de ore obligatorii se pot face în maximum 6 luni. Dacă depășiți acest termen, trebuie să vă înscrieți din nou la școală.


Examenul teoretic se poate susține
la 1-3 zile după efectuarea ultimei ședințe, sau la 1-3 luni. De ce 1-3 zile? Pentru că orele efectuate de elevi trebuie raportate Autorității Rutiere Române, iar raportarea nu se face în aceeași zi lucrătoare, ci în următoarea, care poate fi după weekend.
De ce 1-3 luni? Deși unii elevi spun că se grăbesc să dea cât mai repede să sala și că vor dosarul „acum dacă se poate”, odată ce primesc fișa de școlarizare dispar o vreme. Nu știm de ce...
Oricum aveți timp, termenul legal pentru a susține examenul teoretic și pe cel practic este de 12 luni de la data eliberării dosarului. Programarea la sală nu o face școala, ci fiecare elev, personal.


Programarea la examenul practic durează
minimum 1 săptămână și maximum 2 luni. Acest lucru este dincolo de controlul școlii, fiind stabilit exclusiv de către DRPCIV, în funcție de numărul de candidați dintr-o anumită perioadă și, de asemenea, în funcție de numărul de examinatori disponibili pentru moto.


Permisul vine
în aproximativ 5 cinci zile lucrătoare, uneori mai puțin, de la data examenului practic. Permisul nu mai poate fi ridicat de la sediul DRPCIV, fiind livrat exclusiv de Poșta Română, în regim prioritar, doar la adresa din cartea de identitate (sau de pe viza de flotant a CI).
„Respins” la prima examinare? Adăugați 16 zile lucrătoare, 3 ședințe suplimentare, plus raportare, programare și timpul de livrare.

În concluzie, „Cât durează până iau permisul?” se poate calcula pe baza următoarei formule:

  • vii rar la ore + nu știi dacă vrei = 1 an;
  • vii des + noroc la programare = 2 luni;
  • medie aritmetică + marjă de toleranță + teoria relativității = 3 luni.
Spor, baftă și succes!


P.S. V-ar putea interesa și un alt articol al nostru: 
Care-i cea mai bună perioadă pentru înscriere?


Foto: HeyMoto
Text: Alex Cercel