HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Mar 10, 2021

„E bine să-mi înscriu copilul la școala moto?”

Înainte să argumentăm într-un sens sau altul vă oferim răspunsul unei mămici, care ne-a uimit și pe noi când și-a înscris fata de 16 ani la școala moto pentru categoria A1:

„ - Cum de v-ați adus fata la școala moto, de obicei mamele sunt împotriva motocicletelor?
- Cred că e un lucru bun, eu am condus de la 18 ani și mi-a prins bine, m-a responsabilizat!”

Iată o atitudine echilibrată care ne-a făcut și pe noi să lucrăm cu plăcere cu „copilul” de liceu. Cu tot succesul avut în acest caz, nu credem că există un răspuns potrivit pentru toată lumea. Până la urmă pentru un minor părintele are dreptul să decidă ce crede mai bine. Și apoi mai depinde și de „copil”. Din ce am observat noi putem spune  că:


„Nu e bine” dacă
elevii vin la școală împinși de la spate. Dacă motivația înscrierii nu le aparține învață greu și nu sunt atenți. Nu au probleme cu deprinderea comenzilor motocicletei, pentru că totuși învață mai repede decât adulții, dar rămân... „absenți”. Și acest lucru se vede cel mai mult în trafic.
O altă problemă este temperamentul. Cine are permanent ceva de dovedit și nu ascultă sfaturile instructorului, nu reușește să conducă altfel decât impulsiv. Din păcate aceasta nu este o piedică în calea obținerii permisului, iar cu atitudinea nepotrivită se poate lua cel mai prost start în viața de motociclist. Temperamentul este o problemă pentru toți conducătorii de vehicule, nu doar pentru cei de A1.


„E bine” pentru că
elevii de 16 ani învață totul mai repede, chiar dacă sunt tabula rasa în domeniul moto. În general sunt mai motivați. Foarte puțini sunt slabi, aproximativ 1 din 20.
Cea mai comună greșeală făcută în ședințele de poligon este lipsa coordonării ambreiajului cu schimbătorul de viteze, dar odată trecuți de acest nivel stăpânesc bine motocicleta, mai bine decât elevii mai în vârstă.
În ședințele de trafic privesc prea mult înainte, fără atenție la detalii precum indicatoare, vehicule aflate în apropiere și sunt tentați să rezolve o situație rapid, fără să-și lase prea mult timp de gândire. Totuși, de la prima ieșire în trafic ei rețin observațiile și nu au nevoie de repetări obositoare. Temperamentul impulsiv, aferent vârstei, devine mult mai echilibrat, odată ce înțeleg regulile jocului. Unii dintre ei sunt extraordinar de maturi și în ziua promovării examenului le strângem mâna, fără strângeri de inimă. Îi considerăm oameni de încredere și responsabili!


Foto: HeyMoto
Text: Alexandru Cercel