HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Mar 29, 2022

Cum să mă pregătesc pentru școala moto?

 
„Acuma trebuie și pre-pregătire, nu doar mă-nscriu?” Teoretic da, doar te înscrii, dar niște abilități minime sunt sănătoase și mai puțin costisitoare. Care sunt acestea, și care este atitudinea potrivită pentru școală?


Abilități
Cea mai importantă abilitate pentru mersul cu motocicleta este echilibrul pe două roți. Înainte de a veni la școala moto, de a cheltui 1 leu în această direcție, trebuie să știi să mergi pe bicicletă. „Bicicleta e pentru proști” ne mai spun unii clienți nemulțumiți, dar abilitatea de a-ți menține echilibrul pe două roți este dobândită în urma acestei activități sportive super simple. 
„Pot să obțin permisul moto și fără să știu să merg pe bicicletă?” Nu e imposibil, dar îți sunt necesare cel puțin dublul orelor de școală, numeroase căzături și pagube provocate motocicletelor. Deci costă mai mult decât normal: bani, timp etc.
Alte abilități speciale nu sunt necesare, nu e nevoie de jogging, judo sau gimnastică. E un plus dacă deții categoria B, pentru că înțelegi mai ușor rolul ambreiajului, dar condusul autoturismelor în prealabil nu este o condiție pentru mersul cu motocicleta.


Atitudine
Dorința de a învăța este esențială. Nu te aștepta ca cineva să-ți transfere din „cloud” abilități speciale în schimbul unei sume de bani. Ai răbdare, repetă exercițiile și bucură-te că ești pe motocicletă. Restul vine pe parcurs.
Dacă prima ședință pe motor nu a ieșit cum te așteptai, nu te demotiva, realitatea poate fi diferită de ce ți-ai imaginat. 
De asemenea, nu fi dezamăgit(ă) dacă alți elevi învață mai repede și se descurcă mai bine. Fiecare învață în ritmul său și important este să continui să conduci. În ce privește mersul cu motocicleta, intensitatea cu care practici este mai importantă decât vechimea „în domeniu”. 
La prima ședință instructorii nu au decât
o singură pretenție de la tine: odată ce ai pus motocicleta în mișcare, să îți poți ține echilibrul pe ea, la viteza de ralanti. 
Curaj? Nu. Bucurie îți trebuie!


Foto: Boby DoruHeyMoto
Text: Alex Cercel