HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Aug 1, 2022

Cărți moto românești pe care greu le mai găsești (V): „Est, spre Siberia”

 

Am ajuns la cea de-a cincea și ultima, din câte știm noi, carte românească despre o călătorie moto: „Est, spre Siberia”, scrisă de Cristian Scutariu. Astăzi vom vizita virtual o țară devenită inaccesibilă de la începutul acestui an: Rusia.


Despre este vorba în această carte?
„Est, spre Siberia” descrie călătoria făcută în vara anului 2017 de Cristian Scutariu, brand ambassador BMW Motorrad România. Cristian este jurnalist în presa sportivă din 2006 și motociclist din 2009. Inspirat de călătoriile făcute de Mihai Barbu și Ewan McGregor, s-a hotărât să plece spre „Drumul Oaselor” până la Magadan, în Extremul Orient. I-a plăcut atât de mult încât, un an mai târziu, a revenit în Siberia și Mongolia, făcând turul lacurilor Baikal și Kohvsgol. 


Ce motocicletă a avut în această călătorie?
Autorul a făcut acest drum pe un BMW F800, botezat Gotze, care a trecut cu bine de toate dificultățile întâlnite pe Drumul Oaselor.
O singură problemă mai serioasă, cu un semering de furcă, a fost rezolvată cu ajutorul unor motocicliști ruși inimoși.


Cum ai obținut cartea? Se mai găsește?
Am avut deosebita plăcere să particip la momentul lansării cărții în QP Pub, în București. Din păcate și această carte a avut o singură ediție dar, dacă vă întindeți căutările prin anticariate, sigur o veți găsi. 


Acesta este finalul serialului inițiat de colegul nostru instructor Titi Fătu. Parcă trebuiau să fie mai multe cărți de călătorie românești? ...sau poate ar trebui să fie mai multe!
În fine, dacă vreți să aflați povestea celorlalte cărți, puteți reciti articolele HeyMotoMag despre: „Vând kilometri” a lui Mihai Barbu, „Care este povestea ta?” scrisă de Silviu Florea, „285 de zile în căutarea verii” a lui Alexandru Maruseac și „Oyibo” de Ana Hogaș.


Text și Foto: Titi Fătu
Redactor: Alex Cercel