„DE CE ARATĂ MOTOCICLETELE AȘA?”

Jun 29, 2022

Cărți moto românești, pe care greu le mai găsești (IV): „Oyibo”

 

Se pare că din seria de cărți moto românești greu de găsit, „Oyibo”, scrisă de Ana Hogaș și Ionuț Florea, este singura care... s-ar mai putea găsi. După călătoria până în Mongolia a lui Mihai Barbu, tura sud-americană a lui Silviu Florea și traversarea Americilor făcută de Alexandru și Andreea Maruseac, vorbim astăzi, în ton cu sezonul, de o tură a Africii. Da, o tură, nu o traversare, pentru că protagoniștii cărții au coborât spre Africa de Sud pe ruta vestică și au urcat apoi spre Egipt pe cea estică, realizând astfel o premieră românească. Mai multe detalii aflăm de la colegul nostru Titi Fătu, inițiatorul acestui mini-serial despre cărți moto românești:



Ce reprezintă titlul cărții?
Titlul cărții are propria istorie, prezentată frumos și exact, ca într-un dicționar: „OYIBO, substantiv provenind din dialectul Nigerian igbo, ulterior adoptat în yoruba și în alte dialecte tribale din nordul și sudul Nigeriei ca denumire standard pentru persoanele cu pielea albă (rasa caucaziană)”. De altfel, în paginile acestei cărți apar permanent termeni din numeroasele dialecte africane, denumiri diverse și cuvinte cu sonoritate interesantă, dovadă a faptului că Ana și Ionuț nu au fost doar turiști în Africa, ci au trăit cât au putut de aproape de oamenii de rând ai continentului. 


Despre ce călătorie e vorba în această carte?
Ana și Ionuț, un cuplu de arhitecți români, au făcut turul Africii cu motocicleta în perioada iunie 2011 - august 2012. În această călătorie, de 14 luni și 55.000 de kilometri, au lucrat ca voluntari în pădurea ecuatorială nigeriană, au traversat Sahara în călduri de peste 54 de grade Celsius, au urcat pe muntele Camerun, înalt de peste 4.000m, au explorat Delta Okavango și bazinul fluviului Congo. Aventurile nu puteau lipsi dintr-o călătorie așa de lungă: au locuit într-un cătun camerunez fără bani și fără telefon, au tractat motocicleta defectă 350 de kilometri, s-au îmbolnăvit de malarie, au condus 3.000 de km off-road extrem în R.D. Congo, au întâmpinat sute de controale armate și nenumărate probleme birocratice. Traseul lor a trecut prin: Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia, Italia, Maroc, Sahara Occidentală, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Republica Congo, Republica Democrată Congo, Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zambia, Mozambic, Tanzania, Kenya, Etiopia, Sudan, Egipt și Turcia.


Cu ce motocicletă au făcut călătoria cei doi?
Motocicleta condusă de Ionuț a fost o Yamaha XTZ 660 Ténéré ce a făcut față cu brio celor mai mari încercări aruncate în calea lor de drumurile africane. Ana a fost pasager în această călătorie și, din acest punct de vedere, „Oyibo” prezintă o altă premieră românească, fiind una din foarte puținele cărți despre călătorii moto din lume, scrise de către pasager.


Se mai găsește cartea?
Cartea a apărut în 2015 la editura Humanitas și se mai găsea în librării până la începutul anului 2022. Se pare însă că stocurile s-au epuizat și mai poate fi găsită acum doar în anticariate, sau în format e-book, pe site-ul editurii.


Text și Foto: Titi Fătu
Redactor: Alex Cercel