GREȘELI REPETATE, COSTURI NERECUPERATE

Mar 9, 2023

Camere video la examenul moto: cum ne afectează?

 
Codul Rutier, modificat în ianuarie 2023, prevede filmarea examenului practic de conducere a motocicletei pe drum public, pentru categoriile A, A1 și A2. „Măsura e benefică pentru toată lumea, așa cum se face la celelalte categorii, pentru o mai bună desfășurare a examenului, și e în folosul tuturor, al candidaților și al instituției” a declarat Marius Petrache, Comisar șef al serviciului de examinări al DRPCIV, pentru Știrile ProTV.


Cum s-a ajuns aici? 
Răspunsul poate veni dintr-o singură direcție: comportamentul unor candidați. Fie meritau mai mult, după propria evaluare, și au contestat modul de examinare, fie au fost admiși „din prima” și au împânzit mediul online cu dezvăluiri despre „cât de ușor e”. Și nu e vorba doar despre categoria A. Camerele video au apărut în primul rând la categoria B și apoi și-au adus, ușor-ușor, aportul de „obiectivitate” la toate celelalte categorii.


Cum afectează școala?
Pe scurt, filmarea la examen poate influența modul în care se judecă „intervenția instructorului”. Soluția de compromis găsită de DRPCIV în 2013 pentru examenul practic la motociclete, rămâne în picioare, și anume: instructorul merge pasager la examen iar examinatorul urmărește evoluția candidatului din mașină. Examenul se desfășoară astfel din motive care privesc siguranța candidatului (instructorul trebuie să ia măsuri, în caz de urgență) și siguranța examinatorului (acesta trebuie să rămână protejat, în caz de urgență). Integritatea instructorului pasager nu a fost niciodată luată în calcul, acesta rămânând doar suspectul de serviciu în caz de „subiectivitate”. 

Cum afectează candidații?
Evoluția candidatului la examenul de trafic nu va fi afectată. Da, acesta este răspunsul. Neacordarea de prioritate pietonilor sau altor vehicule a fost penalizată înainte de introducerea camerelor de filmat, și va fi în continuare. Nimic nou din acest punct de vedere. Vor fi poate mai puține contestații, și mai puține bagatelizări în mediul online, post-factum.


*Puteți reciti două articole despre examene 
La ce să fiu atent(ă) la examen?” și 
Trei greșeli la examenul de trafic”. Baftă!


Foto: HeyMoto
Text: Alex Cercel