HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Dec 18, 2021

De Crăciun, de citit, ceva bun

 
Toată lumea vă recomandă ceva „cadouri de ultim moment”, ceva de „cumpărat urgent”, ceva care „ajunge repede dacă comanzi acum”,
dar noi nu! Noi vă recomandăm ceva ce puteți citi de Crăciun, dar și după aceea, că oricum e bun. 
Țineți GoogleTranslate aproape pentru că trebuie să fiți francofoni, germanofoni sau măcar anglofoni. 
Bineînțeles, începem șirul de recomandări cu cărțile apărute anul acesta despre motociclete, călătorii cu motociclete și călători:


În 2021, una dintre cele mai așteptate apariții a fost cartea lui Ted Simon, autorul celebrei Jupiter's Travels:
Don't Boil the Canary” este o autobiografie ce a ieșit de la tipar chiar în această lună!
În ultimii doi ani Ted, acum nonagenar, a așternut treptat pe hârtie amintirile sale începând cu copilăria în Londra și până la momentul plecării în celebra călătorie în jurul lumii. Cartea mai poate ajunge la voi de Crăciun, dacă o comandați din Franța, direct de la Ted.

Apropo de Franța, o carte apărută la începutul anului este „L'Australie, c'est en bas à droite”, a scriitoarei 
Anne-France Dautheville.
În acest volum recent Anne-France, prima femeie care a făcut turul lumii solo pe motocicletă, relatează călătoria de la mijlocul anilor '70, făcută pe tărâmul primar al Australiei. Despre Anne-France și noua sa carte puteți afla mai multe citind articolul HeyMotoMag din februarie 2021.


Tot în acest an au apărut pe piață două albume aniversare a doi mari producători de motociclete: Indian și Moto Guzzi. Indian Motorcycles, cel mai vechi producător american, a împlinit anul acesta 120 de ani, iar Moto Guzzi, cea mai veche marcă italiană cu producție neîntreruptă, a împlinit 100 de ani. 

Ambele volume,
The Complete Book of Moto Guzzi 
100th Anniversary Edition” și „Indian Motorcycle 120 Years of America's First Motorcycle Company” sunt disponibile în România. 
La mulți ani lor, lectură plăcută vouă, căci aceste albume nu sunt publicitar-plictisitoare, ci istorii relatate cu talent scriitoricesc de către specialiștii Ian Falloon și Darwin Holmstrom. 


În 2020 au apărut, cu termen de valabilitate nelimitat, pentru că și ele au fost bine scrise, următoarele: „Our Ridiculous World Trip” despre tura incredibilă cu un scuter cu ataș (!) a britanicilor Matt Bishop și Reece Gilkes, „Home By Seven” scrisă de Steph Jeavons, o fată de familie, care a reușit totuși să ajungă cu motocicleta la baza antarctică ucraineană și să tragă acolo o beție, de bucurie, și „Going The Wrong Way” a irlandezului Chris Donaldson, ce descrie tentativa sa de a ajunge în Australia, soldată cu traversarea Africii de la nord la sud și a Atlanticului de la sud la nord. Despre aceasta din urmă puteți afla mai multe citind articolul HeyMotoMag din iunie '21.


La final strecurăm și ceva
în limba germană printre eventualele cadouri de Crăciun: „Motorrad Abenteuer Touren” este o enciclopedie de peste 400 de pagini în care Bernd Tesch a reușit să includă 262 de călătorii moto începând din 1905 și până în 1993! Această adevărată Capo d'Opera poate fi achiziționată direct de la documentatul autor.

După atâtea recomandări nu ne mai rămân decât urări: din partea echipei HeyMoto vă dorim lecturi inspiraționale și împlinirea tuturor planurilor, 
de călătorie!


Text: Alex Cercel
Fotografiile aparțin autorilor.