HORIA - FILMUL DEVENIRII, FILMUL VERII

Jul 13, 2021

Să iau plasă în vacanță? Sau chingi?

 

Dacă vrei să iei plasă mergi la mare la noi. Scuze, m-a luat valul, nu despre destinații voiam să vorbim, ci de cel mai bun mijloc de a prinde bagajele pe motocicletă:
cu chingi, corzi, plasă sau cu Rokstraps?

Dacă ești genul care folosește cutii de plastic sau de aluminiu atunci acest articol nu este pentru tine. Dacă ești genul care leagă pe coadă un rucsac cu șlapi, slip, prosop și un izopren, ca să dormi la umbra motocicletei, atunci putem să începem dezbaterea!


Plasa elastică
este probabil cel mai bun produs pentru acest scop, la concurență cu Rokstraps, despre care vom vorbi mai jos.
Nu știu dacă au inventat-o motocicliștii, marinarii, sau hamalii din Chilia port, dar e foarte utilă și foarte cuprinzătoare: rucsac, minge de plajă, undițe, cușcă cu animal de companie, dar și pepene dacă o luați pe drumul vechi spre mare. Se fixează cu cârlige de cadrul cozii, de scărițele pasagerului sau de alte suporturi metalice. Poate fi pusă și peste rezervor, dar depinde de ce găsiți sub el. Nu o prindeți de carenele de plastic pentru că tensiunea și vibrațiile le pot afecta în mers. Poate sta permanent pe motocicletă și când nu aveți bagaje, dar se lărgește în timp și se coace de la radiațiile solare. Ține foarte bine obiecte rotunde, precum o cască de pasager sau un ghiozdan mic, burdușit cu lucruri. Minusuri - trebuie descurcată de fiecare dată, se lărgește dacă o folosiți pentru un volum mare de bagaje.

Corzile elastice
sunt cele mai ieftine și cele mai răspândite produse de gen, se găsesc în toate benzinăriile, supermarketurile și magazinele de piese auto. Dacă țineți tot timpul una în rucsac vă poate salva când trebuie să transportați ceva de urgență. Corzile se prind tot cu cârlige, dar trebuie legate în X și eventual înfășurate de două ori. Minusuri - se lărgesc repede, stau în tensiune mare și vă pot lovi dacă le scăpați. 


Chingile fixe
sunt rigide, au catarame metalice și se strâng cu forța proprie a brațelor. Sunt probabil cele mai durabile și mai solide produse pentru prinderea bagajelor. Minus - la bagajele voluminoase forța proprie nu e suficientă, mai trebuie strânse o dată sau verificate la o pauză făcută pe drum.


Rokstraps
sunt o combinație de chingi fixe și corzi elastice unite prin catarame de plastic tip trident. Se prind paralel peste rollbag sau în X peste rucsac. După ce se închid cataramele peste bagaj se tensionează trăgând de chingile fixe. Nu eliberați bagajul direct din cataramă, mai întâi detensionați corzile! Sunt probabil cele mai versatile mijloace de prindere, pot fi groase sau subțiri. Chiar și cele subțiri sunt incredibil de rezistente. Personal am cărat cu ele: rucsac, sac de varză, baterie de mașină, brad de Crăciun. Fixează foarte bine bagaje cu profil cilindric. Minus - nu sunt așa de potrivite pentru rucsac mic, cască de pasager sau alte obiecte rotunde.

Sau puteți să luați o pereche de ciorapi în buzunar și scăpați de toată problema bagajelor. Dar nu puteam să scriem asta de la început...