ÎN CURÂND: „DE CE ARATĂ MOTOCICLETELE AȘA?”

May 18, 2022

Cursuri de perfecționare: cum le alegi, cu ce te-alegi


Toate cursurile de perfecționare transmit același mesaj: „fii în siguranță” și „obține mai multă satisfacție din mersul cu motocicleta”.
În acest articol vom aborda cursurile de perfecționare în general, din următoarele puncte de vedere: cum să le alegi, cum te pot ajuta, cum te pot încurca și cum trebuie să te pregătești pentru ele.
 


Alege un curs
cu o titulatură și un curriculum bine țintite.
Te poți perfecționa în multe „ramuri” ale motociclismului, iar „siguranța” în conducerea motocicletei poate implica diverse manevre în funcție de ceea ce vrei să faci: trafic urban, touring, inițiere în off-road, abordarea virajelor pe circuit etc. De exemplu, la HeyMoto Training Center, cursul Touring 1:1 implică exerciții de frânare, abordare a virajelor pe stradă și educarea privirii, pentru un singur elev.



Cursul te ajută
să corectezi ceea ce este intuitiv și deseori, în moto, ineficient: posturi, manevrarea comenzilor motocicletei, moduri de abordare a situațiilor întâlnite. În principiu un curs de perfecționare îți oferă ponturi de la motocicliști cu mult mai multă experiență, „scurtături” care te pot ilumina și care, dacă sunt puse în practică, te pot face să conduci mai eficient.


Cursul te poate dezamăgi
dacă instructorul nu-ți poate explica mecanismele greșelilor tale, dacă include prea multe exerciții, care te obosesc și care fac totul să pară lipsit de „focus”, dacă sunt prea mulți elevi și simți că nu poți ține pasul, sau dacă nu ești dispus să treci peste anumite limite.
Un minus poate fi și supra-satisfacția: după un curs care, paradoxal, te-a mulțumit, 
prea multa încredere în sine poate deveni periculoasă.


Cursul de perfecționare cere
experiență personală și exersare continuă.
Un minim de experiență în conducerea motocicletei este necesar înainte de participarea la un curs de perfecționare: înțelegi mai bine de ce o manevră este mai eficientă, dacă ai un termen de comparație.
De asemenea, de reținut că ponturile primite la curs sunt de puțin folos în lipsa practicii, a repetiției. Nu ajută nici dacă sunt memorate, nici dacă sunt scrise. Trebuie să continui să mergi cu motocicleta. Valoarea unui curs se vede în timp în schimbările pe care le-a creat în modul tău de a conduce.

Dacă ești interesat(ă) de un curs de perfecționare, ești deja un conducător preventiv și dornic de progres. Felicitări! 
Ce curs ai vrea să faci?


Foto: HeyMoto
Text: Alex Cercel